poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Paasstol - holenderski chlebek świąteczny

Niestety, z powodu braku piekarnika nie miałam możliwości upiec żadnego świątecznego ciasta, pięknie ozdobionego mazurka czy baby wielkanocnej. Spróbowaliśmy więc tutejszego specjału - Paasstol. Jest to drożdzowy chlebek z bardzo dużą ilością rodzynek i nadzieniem z masy marcepanowej. Holendrzy pieką takie ciasto zarówno na Boże Narodzenie jak i na Wielkanoc, w Belgii również jedliśmy coś podobnego.


Chlebek kupiony w sklepie okazał się całkiem smaczny, ale myślę, że upieczony samodzielnie w domu musi być przepyszny. Znalazłam fajny przepis(1) i chętnie się nim z Wami podzielę (nie będziecie musieli tłumaczyć z obcego na nasze;)) A ja, jak tylko będę miała piekarnik to z pewnością sama przepis wypróbuję. I tak, wiem - podaję niewypróbowany przepis, ale brzmi całkiem rozsądnie, więc ciacho powinno wyjść dobre;)


Składniki na masę marcepanową:

- 3/4 szklanki obranych migdałów
- 1/2 szklanki cukru
- skórka z około 1/4 cytryny
- ubite białko z jajka

Masę marcepanową najlepiej przygotować kilka dni przed pieczeniem ciasta, aby nabrała smaku. Migdały należy zmielić razem z cukrem, dodać startą skórkę z cytryny i pianę z białka. Mieszać do uzyskania jednolitej masy, następnie przełożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika i wsadzić na kilka dni do lodówki. Oczywiście można też kupić gotowy marcepan.



Składniki na ciasto:

- 375g mąki
- 10g drożdży instant
- 50g cukru pudru
- 1 łyżeczka soli
- 1 duże, roztrzepane jajko
- 3/4 szklanki mleka 3,5%
- 75g masła, miękkiego, pokrojonego w kostkę
- opcjonalnie szczypta kardamonu i cynamonu
- 300g rodzynek, mogą być ciemne i białe
- 75g posiekanych migdałów
- rum do namoczenia rodzynek

Dzień przed robieniem ciasta należy namoczyć rodzynki w rumie, osuszyć, wymieszać z migdałami i odstawić do lodówki.


Teraz kolej na zrobienie ciasta: mieszamy wszystkie suche składniki, w osobnej miseczce łączymy mleko z rozbełtanym jajkiem. Następnie mieszamy składniki suche z mokrymi i wyrabiamy, w czasie wyrabiania dodajemy po kawałku miękkiego masła, wszystko ugniatamy aż do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. 
Kolejnym krokiem jest połączenie ciasta z rodzynkami, ciasto należy dokładnie wyrobić, aby równomiernie rozmieszać bakalie. Tak przygotowane ciasto wkładamy do miski, delikatnie smarujemy olejem, aby nie wyschło i pozostawiamy pod przykryciem przez godzinę do wyrośnięcia.
W międzyczasie, do przygotowanej wcześniej masy marcepanowej dodajemy jedno rozbełtane jajko i dokładnie mieszamy.
Po upływie godziny wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę, delikatnie wałkujemy aby uzyskać dosyć gruby placek. Z masy marcepanowej formujemy wałek, który umieszczamy na cieście, następnie ciasto składamy wzdłóż marcepanowego wałka i zaklejamy złożone brzegi. Tak powstałą roladę pozostawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Na koniec smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy pokruszonymi migdałami.
Wyrośnięty chlebek wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po ok. 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 15-20 minut. Po ostygnięciu posypujemy ciasto grubą warstwą cukru pudru bądź polewamy lukrem i gotowe:)

Smacznego!






1) przepis zaczerpnięty ze strony http://www.inmyredkitchen.com/paasstol-dutch-easter-bread/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz