sobota, 19 marca 2016

Indonesian layer cake

W miniony weekend mieliśmy okazję spróbować u znajomych indonezyjskiego ciasta Kek Lapis (znanego również pod nazwami Spekkoek i Indonesian Layer Cake).




























Ciasto należy do "ciast warstwowych", tak samo jak znany nam sękacz. Z tą różnicą, że pieczone jest nie na obracającym się nad ogniem wałku, a na blasze w piekarniku (tradycyjnie, w piecu opalanym węglem drzewnym). Kolejne, cienkie warstwy ciasta wylewa się na poprzednią, już upieczoną. Im więcej warstw, tym lepiej.




























Receptura ciasta pochodzi z czasów Holenderskich Indii Wschodnich i jest połączeniem europejskiego ciasta wielowarstwowego z indonezyjskimi smakami. Składnikami ciasta są głównie masło, mąka, cukier i przyprawy: cynamon, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa i anyż. W Indonezji spotyka się odmiany z dodatkiem: orzechów nerkowca, suszonych śliwek, rodzynek czy czekolady.1) W smaku przypomina sękacz, jest jednak mocno aromatyczny, z lekko wyczuwalną nutą anyżu (nie wiem dlaczego akurat tą przyprawę Holendrzy sobie tak upodobali :P ).

Last weekend we had a chance to try Indonesian Layer Cake (Spekkoek). This is a multi layer cake, baked on the cake pan by pouring thin layers of dough. Recipe of this cake came from colonial times the Dutch East Indies. It is a combination of European layer cake and Indonesian spices: cinnamon, clove, cardamon, nutmeg and anise. The main ingredients are: butter, flour and sugar, in Indonesia you can find this cake also with cashew nuts, dried plums, raisins or chocolate.  

Wypiek jest łatwo dostępny w Holandii, bywa podawany jako deser na rijsttafel, dlatego dołączam go do mojej kolekcji holenderskich smaków. (Chociaż, z tą dostępnością bywa różnie, w naszym lokalnym markecie ciasto znajduje się w lodówce tuż obok grzybów i sałat, w zupełnie niespodziewanym miejscu, gdyż kawałek dalej znajduje się lodówka przeznaczona właśnie na ciasta.)




























This cake is easy to buy in Netherlands (buy not for everyone;) - in our local grocery shop for unknown reason it can be found in a fridge between champignos and salads, it's not easy to find it for the first time!), sometimes it is served at rijsttafel, and of this reason I add it to my collection of Dutch flavours.

Co to jest rijsttafel? Myślę, że można to przyrównać do hiszpańskich tapas. Rijsttafel są to małe przekąski (najczęściej pochodzące z kuchni indonezyjskiej, mięsne i warzywne) podawane z kilkoma rodzajami ryżu.



Przykład podania rijsttafel. Źródło: http://www.culy.nl/inspiratie/de-lekkerste-rijsttafel-van-amsterdam/

























Rijsttafel wywodzi się z czasów kolonialnych, kiedy to Holendrzy zaadoptowali do własnej kuchni indonezyjskie potrawy i przyprawy. Bankiety, przyjęcia czy spotkania rodzinne uświetniała duża ilość serwowanych dań (czasem ponad 40) w celu urozmaicenia posiłku, jak i zaimponowania gościom bogactwami pochodzącymi z holenderskich kolonii. Tradycja "ryżowego stołu" kultywowana była przez rodziny kolonistów. W dzisiejszych czasach w Indonezji zanikła ona prawie całkowicie, co związane jest z odzyskaniem przez ten kraj niepodległości w 1949 roku, natomiast w Holandii nadal często spotyka się indonezyjskie restauracje serwujące taki rodzaj posiłków.2)

What is the rijsttafel? In my opinion it is a similar dish to Spanish tapas. Rijsttafel consist of many small appetizers (which often are from Indonesian cuisine, vegetable and meat) served with rice. The tradition of this dish originates from the colonial time, when Dutch adopted Indonesian meals and spices to their cuisine. Banquets, parties or family events were celebrated by serving many (sometimes more than 40) dishes to diversify the meal and also to impress visitors with richness of the Dutch colony. Tradition of "rice table" was upheld by the families of colonists in Indonesia. Nowadays this tradition is not popular in Indonesia anymore which is a result of regaining independence of this country in 1949. Nevertheless, in Netherlands there are many Indonesian restaurant still serving this dish.


1) https://en.wikipedia.org/wiki/Spekkoek
2) https://en.wikipedia.org/wiki/Rijsttafel

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Smaczne, ale jak to z kupionym w sklepie, pewnie lepsze byłoby zrobione samemu ;P

      Usuń